Károlyfi Zsófia – Palaics Eszter

Zalai Erdők meséi: Böszmerenghy Töhötöm I.

Böszmerenghy Töhötöm, becenevén Böszöm, a címszereplője ennek a négy évszakos mesének.

Böszöm, nemesi vérvonalú cicafiú, aki hiú, dicsekvő, gőgös, önző, hűtlen, fenhéjjázó, nagyotmondó, dolgozni nem szerető, ravasz, de valamitől mégis szimpatikus.  Gyávasága, udvariatlansága, esetlenségének humora magára vonja a figyelmet.

A kötet szereplői még:  Moj, a könyvmoly, Cogi az egér.

A többi macska: Vencze, az unokatestvére Böszömnek,

Zordibál, Mélabéla, Jusztos és Kondor pedig a cimborái.

Asszonykája Rézi és hat kicsi kölyke: Mia, Fujka, Körmi, Tappancs, Pemzli, és az örökbe fogadott Filcica.

A hegyekben él Remete a remete.

Halatusz, a borzas csóka.

Ők mindannyian a dél-zalai erdők holdvilágos, ködös, sejtelmes és mégis valós környezetében élnek.

Vidd az egérmutatót (vagy mobilon nyomj rá) a szereplők képe fölé. Vicces lesz 🙂

Böszöm: teljes nevén Böszmernghy Töhötöm nemesi származású, nagy fehér cica, akinek nemesi kötelessége a vadászat, mellyel folyton henceg is. Az első részben vásárolt egy vadászkígyót, akit Lasszónak nevezett el. A domboldalon lakik.

Lasszó – Böszöm Vadászkígyója

Ősteleky Vencze: Böszöm rokona, alacsony, köpcös, szürkefülű fehér cica, aki hányatott sorsa miatt rokonainál él felváltva.

Cogi: kicsi fehéregér, aki szeret tanulni, egy nagy fa odújában lakik, és a könyvtárban barátkozott össze velem.

Hogy én ki vagyok? Hát Moj, a könyvmoly, én mesélem el a történetet a Zalai Erdőség széléről négy évszakon át. Az első rész a nyarunkról, a második az őszről szól. Ebből következik, hogy van egy téli és egy tavaszi történetünk is.

Remete: a zalai élővilág kutatója, a Tudományos Akadémia tagja, a hegytetőn él. A legkülönösebb figurája a környéknek, míg ki nem derül, hogy a Konferenciára több száz hozzá hasonló érkezik.

Zordibál: vékonytestű fekete cica, határozott és hadarós stílussal beszél. Okos, olvasni is tud.

Mélabéla: Zordi cimborája, alacsony kövérkés, lassúbeszédű, zsömleszínű cica, nem tud olvasni és ezt szégyelli. A vasúthoz közel laknak.

Kondor: grafitszürke, kistermetű, külföldről áttelepült cica, homlokát folyton ráncolja, hogy kellően figyeljen minden tanulnivalóra. A Békás tó feletti domboldalon van lakhelye, ahol főzőcskézni is szokott magának.

Jusztos: az első részben elég keveset szerepelt. Nagytermetű, erős, fehér-fekete foltos szőrű cica, aki szinte ezermester, nagyon szeret tevékenykedni saját műhelyében, szintén a Békés-tó feletti domboldalon lakik.

Rézi: a cicamama hat kiscicát nevel, külön él kicsinyei apjától, Böszömtő. Fehér alapon fekete és vörös foltokkal tarkított vékony, de erős cica. A kicsik nevei: Mia, Fujka, Körmi, Tappancs, Pemzli és az örökbe fogadott Filcica.

Mia: Rézi és Böszöm kiscicája, Cogi barátja és cinkostársa.  Kiváncsi és bátor. 

Tudtad?
INGYEN meghallgathatod a hangos mesekönyvet:

A nyomtatott vagy az e-mesekönyv megtekintéséhez és megrendeléséhez kattints a gombra: